Prenumerera på våra nyhetsbrev

Styrelsearbete och avtalsrätt vid andra tillfället av Think Business

Skrevs

Igår hölls det andra tillfället i Inkubatorns seminarieserie Think Business. Det var återigen en fullsatt lokal med 17 startups från Sjuhärad som den här gången fick kompetensutveckling inom styrelsearbete och avtalsrätt.

 

Daniel Yar Hamidi från StyrelseAkademien Sjuhärad pratade om hur man som liten startup etablerar en kompetent styrelse. Han förklarade vad en styrelse har för uppdrag och ansvar samt vad ett nystartat bolag kan använda en extern styrelse till. Daniel upplyste även när det kan vara bra att inte ha en styrelse och informerade om alternativ till en traditionell sådan.

– Att ha en styrelse med externa ledamöter innebär att man måste vara villig att dela med sig av sin verksamhet och vara transparent. I uppstartsskedet av ett företag kan det räcka att ta hjälp av sitt personliga nätverk, alternativt en mentor. Försök i så fall att hitta kritiska vänner och undvik ja-sägarna, rådde Daniel.

Julia Lacandler och Martin Bergander från Wesslau Söderqvist deltog i Think Business för att berätta om vikten av bra avtal och konsekvenserna av dåliga. Vilka avtal behöver man ha och vad ska de innehålla? Kontentan var att ett bolag köper sig en säkerhet med ett bra avtal. Man kan då förutse risker tidigare och vid tvister kommer lösningen fortare än om man inte hade haft ett bra avtal med tydliga villkor.

– Förutom säkerheten ökar ett bra avtal värdet på bolaget. Det ser seriöst ut vid affärer och inger förtroende för kunden. Tänk på att alltid ha skriftliga avtal, oavsett hur omfattande de är. Det är också viktigt att avtalet anpassas efter aktuell situation. Sedan är det självklart också en kostnadsfråga, sa Julia.

Ett av bolagen som deltar i Think Business är Dekatech. Dennis Karlsson som är majoritetsägare och VD driver sedan tidigare ett annat bolag och har redan en del erfarenhet av avtal. Däremot är det högst aktuellt att bilda en styrelse i det nya bolaget.

– Att Inkubatorn erbjuder oss den här möjligheten till kompetensutveckling är guld värt. Vi får mer insikt i sådant som rör vår pågående utveckling och vi får dessutom träffa andra entreprenörer som stöter på samma problem som vi gör. Den benchmarkingen är oerhört värdefull, sa Dennis efter gårdagens kurstillfälle.

Nästa tillfälle i Think Business är den 5 april och fokuserar på ekonomi. Wengbrands Redovisning håller då en snabbkurs i bokföring och redovisning och Swedbank pratar om vilka ekonomiska utmaningar som kan finnas vid bolagstillväxt.

Wrebit storvinnare på Näringslivsgalan i Ulricehamn

Skrevs

I fredags hölls den årliga Näringslivsgalan i Ulricehamn där priser delades ut i kategorier som ”Årets företagare” och ”Årets nystartarföretag”. David Wengbrand och hans team kammade hem två av fem priser med Inkubatorbolaget Wrebit.

 

Det var inte oväntat, men väl så välkommet, att Wrebit – fakturerings- och bokföringsappen för mobilen – fick motta pris på Näringslivsgalan i Ulricehamn den 17 mars. Galan arrangeras årligen i mars av Företagarna Ulricehamn och Näringsliv Ulricehamn AB. Wrebit tilldelades pris för ”Årets nystartarföretag” och ”Årets stödhjul”. Även Hökerum Bygg som är delägare i Wrebit tilldelades pris som ”Årets utvecklare ” så det var en lyckad kväll för de unga entreprenörerna.

– Vi är stolta och glada över utmärkelserna och ser det som ett kvitto på att vi har gjort något unikt. Vi har storslagna planer för att nå ut på en bred marknad så att vi nu först lyckats erövra vår hemmaplan är viktigt för oss och ger oss självförtroende framåt. Vi är många som har arbetat hårt och detta ger oss kraft och inspiration till att fortsätta med det arbete som krävs, säger David Wengbrand, grundare och VD Webit. Wrebit har sedan i höstas gått från två till fyra anställda, varav en säljare med utgångspunkt i Stockholm. Nu har bolaget 35 byråer knutna till sig som har digitaliserats genom Wrebit. Man har även några större samarbetspartners klara, däribland Unionen, och fler på gång.

– Samarbetet med Unionen har varit mycket framgångsrikt och vi ser fram emot fler sådana under året. 2017 har börjat bra och det känns som att vi kommer fortsätta i samma spår, säger David.

Framgångsrikt mässdeltagande för Inkubatorns bolag

Skrevs

Våren innebär intensiva perioder av mässdeltagande för inkubatorbolagen. Förra veckan var flera bolag iväg på olika mässor – Customized Carbon 3D Fabrics i Paris, XY Climate i Frankfurt och Enrad i Kista. 

I Paris hölls i dagarna JEC World – världens största kompositmässa som täcker hela värdekedjan inom komposit, från råvara till processorer och slutprodukter. Nandan och Prarthanaa Khokar samt Fredrik Winberg var på plats för att visa upp sitt 3D-armeringsmaterial av kolfiber. Teknologin och armeringsmaterialet är utvecklade av Nandan vid Chalmers Tekniska Högskola och bolaget drivs nu av hans dotter Prarthanaa tillsammans med Fredrik.

– Vi var med på JEC World för att skapa relationer snarare än att sälja. Vi fick enormt stor uppmärksamhet för vår komposit, större än förväntat inklusive en stor order av strategisk betydelse från ett mycket respekterat företag. Vår närmsta framtidsplan är att skapa en produktion som gör att vi kan leverera större volymer, säger Prarthanaa Khokar, VD Customized Carbon 3D Fabrics.

XY Climate som tillverkar den värmespridande mattan Heat Spreader för vatten- och elgolvvärmesystem var på ISH-mässan i Frankfurt, världens ledande mässa för badrum, byggnad, energi, luftkonditioneringsteknik och förnybar energi.

– Det är en enormt stor mässa och vi träffade många potentiellt nya kunder. Nu ska vi hem och följa upp alla kontakter samtidigt som vi jobbar med installationsanvisningar till våra system som vi säljer på vår nya, uppdaterade hemsida. Vi satsar nu också hårt på annonsering och syns kommande veckor i Bygga Hus nyhetsbrev samt i tidningen Vi i Villa, säger Lennarth Palmquist, grundare och VD XY Climate.

Enrad höll sig hemma i Sverige där Fastighetsmässan Easyfairs i Kista gick av stapeln. Enrad har haft en framgångsrik början på året och det fortsätter i samma spår.

– Genom att vara med på Fastighetsmässan fick vi än en gång bekräftat att stora värmepumpar och vätskekylaraggregat med f-gasfritt köldmedium är helt rätt. Som bolag känner vi oss hemma på en sådan stor mässa och vi hade många besökare, framförallt av nya kunder som vi fick under 2016. En hel del nya kontakter och processer är i rullning och de mest intressanta är ihop med andra bolag som ställde ut på mässan. Vi letar alltid nya kunder bland utställare när vi är på mässor. Utfall från den här mässan kommer märkas tidigast under hösten, men jag känner på mig att det kommer bli bra, säger Andreas Bäckäng, VD Enrad.

Alumnibolaget PressCise tilldelas prestigefullt pris

Skrevs

Inkubatorns alumnibolag PressCise som utvecklar och säljer innovativa kompressionsprodukter för sjukvården och sportapplikationer fick förra veckan ta emot priset “Most Innovative Product” för produkten Lundatex® system på Journal of Wound Care Awards 2017 i London.


Fenella Wenham, Journal of Wound Care, Andreas Nilsson, VD PressCise, Katarina Lindström, Product & Quality Manager PressCise och Ian Moore, presentatör

Baserat på forskning och ett tvärvetenskapligt samarbete mellan kärlkirurgi, matematik och teknisk textil, utvecklar och säljer PressCise innovativa kompressionsprodukter med väldefinierade tryck för sjukvården och sportapplikationer. Deras bandage ger genom kombination av dess elastiska egenskaper och visuella guider ett precist tryck, oavsett vem som lindar samt storlek och form på benet. PressCise som har sitt kontor i Herrljunga var kund till Inkubatorn i Borås åren 2012-2015.

– Starten för PressCise som företag var hos Inkubatorn i Borås. Där lades grunden för företaget genom samarbete och stöttning i affärsutveckling. Den grunden har vi utvecklat vidare och står nu stadigt på egna ben, säger Katarina Lindström, Product & Quality Manager på PressCise.

Lundatex® system är en kompressionsprodukt som utvecklats specifikt för venös insufficiens (bensvullnad) och bensår. Lundatex® system består av två delar som tillsammans garanterar ett lågt och säkert vilotryck och samtidigt ett högt, effektivt arbetstryck. Detta förbättrar vadmuskelns pumpfunktion och ökar därmed det venösa återflödet till hjärtat. Lundatex® system kan användas på patienter med blandade sår (venösa och arteriella) tack vare det låga vilotrycket.

– Att tilldelas ett pris från en erkänd vetenskaplig tidskrift inom sårvård är ett bevis på att vi har en produkt som vår målgrupp uppskattar. Det ger oss vind i seglen för nästa steg i vår utveckling; att komma ut bredare på marknaden, säger Katarina Lindström.

Läs mer om PressCise >>

Rekordmånga bolag i Inkubatorns affärsutvecklingsserie

Skrevs

Igår drog Inkubatorn i Borås seminarieserie Think Business igång. Vid fem tillfällen under våren träffas utvalda bolag för att få specifik kunskap och ett nätverk av människor med specialistkompetens inom flera affärsutvecklingskritiska kompetensområden i deras företags utveckling. Seminarieserien är populär och i år deltar inte mindre än 17 bolag.

IMG_1336
Första tillfället i Think Business fokuserade på finansiering och immaterialrätt, två områden som är viktiga och ofta avgörande för relativt nystartade bolag. Marie Olsson från Almi pratade om vilka möjligheter det finns för startups att få lån med låg risk, när det är bra att ta in externt kapital och när det inte är det.

Mattias Karlsson och Christina iLunden från Awapatent förklarade hur viktigt det är att ha koll på sina och andras rättigheter, vilka typer av skydd du kan behöva ha beroende på produkt eller tjänst.

Nästa tillfälle i Think Business är den 22 mars och fokuserar på styrelsearbete och vikten av att skriva rätt avtal.

Skärmavbild 2017-03-09 kl. 06.05.55

Enrad ger sig ut på exportmarknaden

Skrevs

Förra veckan kunde vi läsa att Inkubatoralumnin Enrad AB har fått en stororder till Järngrindens projekt Tegelbruket i Halmstad, dit företaget ska leverera värmepumpsanläggningar för geoenergi som installeras av Kyl- & Värmepumpsservice i Halmstad AB. Enrads vd Andreas Bäckäng sa då att ”Det händer en hel del spännande saker den närmsta tiden”. Vi behöver inte vänta länge på fler framgångar. Nu ger sig Enrad ut på exportmarknaden.


(Klicka för att se filmen)

Det är Norges största grossist inom värmepumpar, värmeabsorption och luftkonditionering – ABK – som har fattat tycke för Enrads patenterade teknik för kyl- och värmesystem. Under hösten jobbade Enrad och ABK fram ett distributions- och samarbetsavtal och nu är det klart att ABK börjar importera Enrads system. Den norska staten vill ha naturliga köldmedier i så stor utsträckning som möjligt vid nyinstallation eller utbyten och det rimmar väl med Enrads system där naturliga köldmedier är standard.

– Det är fantastiskt kul att ABK blir vår partner på den norska marknaden. ABK är ett bolag med mycket kompetens och riktigt bra företagskultur. Företagskulturen är viktig för oss då vi verkar inom en bransch med väldigt långa ledtider. Det krävs ett nära och långsiktigt samarbete för att lyckas, säger Andreas Bäckäng.

ABK ägs till 50% av det svenska börsnoterade bolaget NIBE – en global koncern som erbjuder lösningar för inomhusklimat och -komfort samt komponenter och lösningar för mätning, styrning och elektrisk uppvärmning. NIBE finns representerat genom partners och dotterbolag i mer än 50 länder runtom i världen men ABK är den enda representanten för NIBEs produkter i Norge. ABK säljer varumärken som Toshiba, NIBE, Clive, Atlas Copco, Uponor – och nu även Enrad.

Förra veckan tecknade Enrad även ett distributörsavtal med Refrico – en större grossist på den svenska marknaden. Refrico arbetar främst med installatörer och har säljare med lång erfarenhet och hög kompetens över hela landet, vilket gör att Enrads produkter nu når ut på en större marknad. Refrico är dessutom dotterbolag till tyska Frigotechnik som är en av Tysklands största kylgrossister.

– Det är samma känsla med Refrico som med ABK. Riktigt härligt att de tror på oss och vill samarbeta. Vi drar igång ett gemensamt säljarbete omgående med olika kundevent, mässor, etc. Vi kompletterar varandra på marknaden då vi på Enrad mestadels arbetar med konsulter och Refrico med installatörer. Refrico är dessutom vår leverantör av flera komponenter till maskinerna så vi blir både kunder och leverantörer till varandra.

– Att vi nu fått grossister på både den svenska och den norska marknaden är toppen, men det innebär också att vi måste gasa på ännu hårdare. Det är stentufft att vara nytt bolag med nytt varumärke och som jag nämnde tidigare är ledtiderna väldigt långa i branschen. Det krävs uthållighet!

Precis som flera kända start-ups i Silicon Valley startade Enrad i ett garage. Alla var små från början, men med hårt arbete och tålamod samt kunder och leverantörer som vågar ta steget och satsa, får vi nya innovationer och teknik:

Enrad tar hem stororder

Skrevs

Inkubatorns alumniföretag Enrad AB som erbjuder en patenterad teknik för kyl- och värmesystem, ska leverera värmepumpsanläggningar för geoenergi till Tegelbruket i Halmstad, ett av Järngrindens större byggprojekt under året.


Foto: Järngrinden

Det gamla Tegelbruket på Slottsmöllan i Halmstad ger nu plats för en helt ny stadsdel med 330 hyresrätter, en förskola, en livsmedelsbutik och flera andra butiker. Med hjälp av Boråsföretaget Enrads patenterade styrsystem kan byggnadernas energiförbrukning minskas samtidigt som de modulbaserade systemen möjliggör snabbare och enklare installation.

Enrads system är dessutom fria från F-gaser, något som går hand i hand med den F-gasförordning som EU-kommissionen införde den 1 januari 2015. Historiskt sett har flera kyl- och värmesystem haft en negativ inverkan på växthuseffekten när de har läckt ut i atmosfären. För att minska dessa och därmed utsläppet av skadliga växthusgaser infördes F-gasförordningen.

– Att en så stor aktör som Järngrinden väljer våra värmepumpar är jättekul. Det visar att vi som förhållandevis litet bolag kan ta oss an större projekt. Vår målsättning är att Enrad ska vara det mest energieffektiva och miljövänliga alternativet inom kyl- och värmepumpsteknik och nu med F-gasförordningen är vårt system mer aktuellt än någonsin, säger Andreas Bäckäng, vd Enrad.

Enrad blev kund till Espira Inkubator 2008 och följde även med på resan när den blev Inkubatorn i Borås 2012. Med Inkubatorns hjälp gick Enrad från att vara en prototyp, framtagen av bröderna Mikael och Thomas Larsson, till ett etablerat bolag som gjorde sin exit 2013. Andreas Bäckäng kom in som vd förra året och marknaden ser ljus ut.

– Att bygga energismart och miljövänligt är en självklarhet i dagens samhälle. Vårt system kombinerar en snabb och enkel installation med att byggnaden sedan blir energisnål – en vinnande kombination. Det händer en hel del spännande saker den närmsta tiden, avslutar Andreas.

Inkubatorn i Borås söker tillväxtföretag till Think Business 2017

Skrevs

Think Business är en seminarieserie – en unik möjlighet som Inkubatorn i Borås erbjuder utvalda företag – kostnadsfritt! Läs allt om Think Business nedan och kontakta oss om du är intresserad av att vara med, eller tipsa bolag som du känner till som kan vara lämpliga att delta att kontakta oss.

Frågor om Think Business och ansökan: kontakta affärscoach Per-Anders Haglund på 070-522 22 48 eller per-anders@ink-boras.se.

 

Klicka här för att se hela programmet >>

Nytt inkubatorbolag tryggar dina värdesaker

Skrevs

Någon gång i livet har du troligen fått något som är mycket värdefullt för dig stulet. En specialbeställd cykel, ett smycke eller något annat som inte går att ersätta med bara pengar från ditt försäkringsbolag. Du kan aldrig få tillbaka exakt den prylen som blev stulen, men tänk om det gick att stöldmärka de prylar som betyder allra mest så att de blir svårare att stjäla. Inkubatorns senaste tillskott bland bolag heter SafeUp och erbjuder just detta.

Eva-Lena Bergqvist och Arne Larsson fick en idé för ett drygt år sedan, att utveckla en plattform för att registrera och hantera värdeföremål. Eva-Lena som är jurist i sitt yrke, men hästälskare på fritiden, har flera värdefulla och specialbeställda hästsadlar. Skulle en sådan bli stulen är det svårt och tar lång tid att ersätta den. Arne har en lång bakgrund inom säkerhetsbranschen och tillsammans har de utvecklat idén att märka värdefull egendom med smart DNA, GPS och RFID.

– Det sistnämnda innebär att värdesaken säger till när den passerar en viss förutbestämd angiven radie, förklarar Eva-Lena.

SafeUp heter företaget som idag erbjuder en app till mobiltelefonen. I appen har du dina märkta värdesaker registrerade. Själva registret äger SafeUp och gör det enkelt och säkert att spåra och bevisa att det är just din värdesak som har blivit stulen, om så sker. Du väljer själv hur du vill märka dina prylar (DNA, GPS eller RFID, eller alla tre) och sedan har du full koll på var de befinner sig. Skulle någon av prylarna förflytta sig utan att du själv gör det, så meddelar appen detta direkt. Du kan även Sms:a din värdesak för att se var den befinner sig.

– Vår testpilot är för just hästsadlar, men det här är perfekt för t ex alla de fina och specialbeställda cyklar som finns idag, en del som kostar hundratusentalskronor. Systemet kan även användas för golfutrustning, skidor, smycken, tavlor, ja alla kapitalvaror som är individanpassade och som har ett mycket större personligt värde än de har på svarta marknaden där de troligtvis säljs vidare om de blir stulna.

En stor drivkraft i att bygga upp SafeUp är Eva-Lena och Arnes strävan efter ett rättvist samhälle, naturliga egenskaper för en jurist och en person från säkerhetsbranschen. Just den svarta andrahandsmarknaden är något de hoppas få bort med hjälp av SafeUp. Vid en laglig andrahandsförsäljning tar den nya köparen över märkningen och på så sätt kan en köpare alltid kontrollera att värdesaken inte är stulen före ett köp.

Eva-Lena och Arne kom i kontakt med Inkubatorn i Borås på Connect2Capital tidigare i år. Den 1 december blev de kund till inkubatorn och nu ser de fram emot en värdefull samtalspartner, ett bollplank för att testa nya idéer och inte minst någon som ser till att utvecklingen i bolaget går framåt. SafeUp är redan nu tillgängligt för privatpersoner och den som tycker och tror att detta låter dyrt blir positivt förvånad.

– För en privatperson kostar SafeUp 295 kr per år. Sedan tillkommer ytterligare hundra kronor per värdesak. Det kommer även att finnas tilläggstjänster om man vill ha fler än en typ av märkning, avslutar Arne.

Är du nyfiken på att märka dina värdesaker med SafeUp  – gör en intresseanmälan här.

Inkubatoralumnin Finepart Sweden AB övertecknat till 1000 procent

Skrevs

2006 blev bolaget Finecut AB kund till Espira Inkubator, idag Inkubatorn i Borås. Med sin teknik för vattenskärning för att tillverka komponenter med hög precision gjorde företaget exit 2008 och har nu sitt huvudkontor i Bollebygd. Under hösten har bolaget, som under resans gång bytt namn till Finepart Sweden AB, tagit in kapital för en notering på AktieTorget med en teckningsgrad på 1 050 procent.

   

Finepart är ett innovativt och teknikorienterat företag som utvecklar och säljer maskiner för komponenttillverkning med hög precision. Bolagets teknologi baseras på vattenskärningsteknik som innebär att med mycket högt vattentryck skapa en stråle som accelererar sandkorn som verkar som slipmedel. Vattenskärningstekniken kan användas för nästan alla sorters material och är speciellt lämpad för avancerade sådana. Med Fineparts teknik kan du göra smal skärning av små komplexa geometrier samt fina funktioner på stora delar.

Under hösten har bolaget förberett sig för en notering på AktieTorget. Den 3 november 2016 avslutades teckningsperioden i Finepart Sweden AB:s spridningsemission av aktier och det maximala emissionsbeloppet uppgick till 10,2 MSEK. Emissionens preliminära utfall blev 108 MSEK fördelat på cirka 3 800 konton. Det motsvarar en teckningsgrad på cirka 1 050 procent.

– Vi är överväldigade över den fina respons som vi har fått under vår teckningsperiod och att så många tror på oss. Det gör att vi känner oss ännu mer motiverade att utveckla bolaget. Vi har tagit oss en lång väg sedan våra första idéer realiserats i de första produkterna. Inkubatorn gav en bra inledande introduktion och orientering till den support som finns att hämta i innovationssystemet, säger Fineparts VD Christian Öjmertz.

Det kapital som emissionen inbringar kommer under det kommande året främst användas till att öka Fineparts marknadsnärvaro och skapa fler affärer.