Prenumerera på våra nyhetsbrev

Investerarutbildning i Borås i samarbete med Connect

Skrevs

Funderar du på att investera i tidiga tillväxtbolag? Vill du lära dig mer om vad det innebär och vad du ska tänka på inför en sådan investering? I höst anordnar Inkubatorn i Borås och InkInvest tillsammans med Connect en investerarutbildning i tre delar, både för dig som redan är affärsängel och för dig som ännu inte gjort din första investering men som har ambition att göra det.


Investerare och affärsänglar som i ett tidigt skede lägger in tid och resurser i unga företag är oerhört viktiga för att generera nya framgångsrika bolag. För att lyckas som investerare finns det mycket man behöver vara medveten om och tänka på, och resan till framgång är inte alltid spikrak.

I rollen som investerare krävs det idag inte bara tillgång till kapital. Branschen är under ständig utveckling, och för att förbättra både sina chanser att få ta del av tillväxtföretagens framgång samt möjligheterna att få saminvestera med andra erfarna investerare, behöver du hålla dig uppdaterad och informerad – och vår investerarutbildning gör dig till en ännu bättre investerare och samarbetspartner.

Utbildningen är indelad i tre delar och behandlar hela investeringprocessens förlopp. Vi har dessutom ett skarpt case som gruppen får utvärdera med sina nyvunna kunskaper.

Urval av innehåll:
Investeringsprocessens förlopp; Riskanalys/riskhantering; Syndikering; Due Diligence; Skarpt case/pitch från bolag; Att bygga ett dealflow; Roller och ansvar; Styrelsearbete; Exit; Pitch av bolag som söker kapital, gästinvesterare m.m.

När? 7 och 14 september 13.00-17.00 samt 28 september 13.00-18.00 inkl after work
Var? Textile Fashion Center, Borås
Kostnad: 5 500:- ex moms

Mer info och anmälan här.

 

Enrad noteras på AktieTorget – ta chansen att bli aktieägare!

Skrevs

Inkubatorns alumniföretag Enrad AB som erbjuder en patenterad teknik för kyl- och värmesystem har fått klartecken att noteras på AktieTorget. Med anledning av detta hålls ett informationsmöte på Textile Fashion Center nu på måndag den 19 juni. Ta chansen att teckna aktier i Enrad före alla andra!

Insudo Factory tecknar avtal med norska judolandslaget

Skrevs

Det ställs allt högre krav på både idrottsutövare och deras tränare med träningsupplägg och uppföljning. Inom kampsport som judo handlar det om precision i både teknik och fysik och ingen vet det bättre än Nicklas Björklund som har utvecklat plattformen Athlete Analyzer under inkubatorbolaget Insudo Factory. Användarna laddar upp videos på sina matcher och taggar därefter alla matchhändelser såsom poäng och varningar. Athlete Analyzer kan sedan analyseras ned i minsta detalj med länkar till varje videosekvens. Verktyget fungerar även som en digital träningsbok där coacherna enkelt skapar och delar träningsplaneringar med sina aktiva. Nu har Insudo Factory tecknat avtal med det norska judolandslaget. 


Norska judolandslaget

Nicklas Björklund, VD i Insudo Factory AB, har en lång bakgrund i judosporten och är även en av ledarna i Borås Judoklubb. Idén till plattformen Athlete Analyzer föddes när Nicklas själv upplevde problem med att följa upp judoutövarnas träningsresultat och teknikutveckling. Athlete Analyzer skapar en unik möjlighet för coachen och judoutövaren genom att coachen kan skapa ett individanpassat träningsprogram för judoutövaren och därefter följa dennes utveckling i minsta detalj. Plattformen förenklar därmed coachens arbete och optimerar judoutövarens träning.

– Athlete Analyzer ger coacher och atleter på alla nivåer, från landslag ned på klubbnivå, möjlighet till en professionell styrning och uppföljning av både teknisk och fysisk utveckling som tidigare endast varit möjligt för de största landslagen med stora personella resurser, säger Nicklas Björklund, VD Insudo Factory.

Insudo Factory blev kund till Inkubatorn i Borås 2015 och har sedan dess bland annat fått stöd med finansiering av bolaget och med att nå ut till försäljningsagenter på en bredare marknad i Europa. Det finns drygt 200 nationella judoförbund i världen så potentialen till en bred kundkrets är stor. Planen framåt är även att bredda produkten för andra sporter.

– Inkubatorn i Borås ger oss ett mycket värdefullt stöd med affärsutveckling och finansiering av bolaget!

Athlete Analyzer är webbaserat och länkat till en applikation som fungerar till både iPhone och Android. Det gör det lätt att föra statistik över allt som loggas. Den molnbaserade lagringen gör också att informationen alltid är tillgänglig för atleterna samt deras coacher oavsett var de befinner sig i världen. Sedan en tid tillbaka används Athlete Analyzer av Sveriges landslag och nu har man även tecknat avtal med det norska landslaget. De hade länge letat efter en sådan plattform, någon som är enkel att använda för alla parter och som möjliggör samarbete tränare i mellan.

– Vi för diskussioner med ett flertal landslag i Europa och beräknar att få ytterligare två landslag som kunder inom de närmsta månaderna. Vi försöker finna bra partners som kan hjälpa oss att nå ut på de viktigaste marknaderna, bl a i Frankrike där vi startar upp ett spännande samarbete inom kort. Vi håller även på att sätta upp ett affiliate program där vi knyter till oss tongivande coacher som ambassadörer och affiliate partners. Efter sommaren kommer vi påbörja utvecklingen av nya versioner av systemet riktat mot andra kampsporter, vilket kommer att bli mycket spännande.

Glöm inte att söka Inkubatorns Innovationsstipendium!

Skrevs

Du har väl hört att du fram till den 1 juni 2017 kan söka Inkubatorns Innovationsstipendium? Du som bor i Sjuhärad och som tillsammans med Inkubatorn i Borås vill utveckla din affärsidé till ett lönsamt tillväxtföretag kan söka upp till 50 000 kr!

Servettbild

Vem kan söka?

– Du som bor i Sjuhärad och är företagare, entreprenör, forskare eller bär på en affärsidé
– Du som har en väl uttalad målsättning i en pågående eller planerad verksamhet
– Du som tillsammans med Inkubatorn i Borås vill utveckla din affärsidé till ett lönsamt företag

Stipendium beviljas löpande – sista ansökningsdag är den 1 juni 2017!
Sök Inkubatorn i Borås Innovationsstipendium här >>

VINK – Västsvenska inkubatorer

Skrevs

I projektet VINK samverkar åtta västsvenska inkubatorer för att genomföra ett kvalitetshöjande program, med syfte att skapa bättre förutsättningar för inkubatorerna att arbeta tillsammans, att arbeta effektivare, att prestera bättre resultat och kommunicera dessa, så att de gemensamt når en bättre output av sitt arbete och når ut till en större massa i en global räckvidd. Tack vare ett mer resurseffektivt innovationssystem, kan kapaciteten optimeras. På det sättet blir regionen och dess inkubatorer starkare och mer kända för sitt goda arbetsresultat, vilket består främst av att fler nya företag skapas på ett effektivt och professionellt sätt. Det skapar också fler nya arbetstillfällen.

Syftet är att gemensamt utarbeta tillvägagångssätt för att genomföra inkubationsprocessen, till att börja med hitta arbetssätt för att få fler akademiska och industriella avknoppningar. Därefter att förbättra de interna stödprocesserna för att utvärdera, ta in, avtala, starta upp, utveckla och växla upp hållbara affärer av innovationer, vilka skapats och förädlats från kunskap, idéer och forskningsresultat vid regionens lärosäten och industri. Det tredje syftet är att genom samverkan öka kännedomen om den regionala utvecklingen genom nya innovativa företag och företag som samverkar mellan olika sektorer, för att därigenom stärka regionens konkurrenskraft och långsiktigt skapa ett utvecklat och mer hållbart samhälle.

De inkubatorer som deltar i projektet är GU Ventures, Chalmers Ventures, Inkubatorn i Borås, Framtidens Företag, Gothia Innovation, Sahlgrenska Science Park och Innovatum.

För mer information, kontakta Klementina Österberg, Klementina.osterberg@ventures.gu.se.

Projektet finansieras av EU regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och inkubatorerna.

Wrebit tar in ytterligare 10 miljoner i riskkapital

Skrevs

Bokföringsappen och inkubatorbolaget Wrebit storsatsar nu på försäljning och marknadsföring genom att ta in 10 miljoner kronor i nytt kapital. De befintliga ägarna Almi Invest, Familjen Ståhl Invest och InkInvest samt en ny investerare, Aggregate Media, investerar i bolaget för en fortsatt ökad tillväxt.


Wrebit AB, som är kund till Inkubatorn i Borås, är den kompletta fakturerings- och bokföringsappen för mobilen. Målet är att göra administrationen enklare för småföretagare genom att flytta in företagets fakturering och bokföring i mobilen. Appen är utvecklad av redovisningsbyrån Wengbrand i Ulricehamn med lång erfarenhet av traditionell bokföring och redovisning, men som nu tar lead i att digitalisera sin egen bransch och verksamhet. Wrebit har utvecklats till att bli en helhetslösning där användaren kan fakturera och bokföra löpande transaktioner samt få momsredovisning, rapporter och rådgivning genom appen.

– Vi har kommit långt i vår utveckling av tjänsten och i vår uppbyggnad av organisationen. Vi har redan idag en bra mix av befintliga ägare med bred kompetens. Genom att också få in Aggregate Media känner vi att får en komplett ägarstruktur och deras kompetens kommer att kunna bidra med mycket i nästa steg som är att skala upp och stärka varumärkets position på marknaden, säger David Wengbrand, VD och grundare Wrebit.

Wrebit växer snabbt på både användarsidan och bland redovisningsbyråer men är nu redo att ta en ännu större marknadsandel. Därför tar bolaget in 10 miljoner kronor i kapital från bland andra Aggregate Media som i samband med detta kliver in som delägare. Utöver Aggregate Media är de befintliga ägarna Almi Invest, Familjen Ståhl Invest, InkInvest samt grundarna själva med och investerar i nyemissionen. Kapitaltillskottet innebär att Wrebit nu får möjlighet att växla upp sälj- och marknadsföringsinsatserna.

– Det finns flera aktörer som erbjuder programvaror inom bokföring och fakturering, men Wrebit är den första appen där småföretagaren kan bokföra med ett komplett ekonomisystem i mobilen. Bolaget växer och vinner fler och fler kunder inom sitt målsegment, säger Björn Westman, Investment Manager på Almi Invest.


För ytterligare information kontakta:

David Wengbrand
VD och grundare, Wrebit
070-315 34 04
david@wrebit.se

Om Wrebit
Wrebit AB är ett fintechbolag som har utvecklat ett unikt, mobilt bokföringsprogram för småföretagare. Bolaget grundades av Wengbrand Redovisning år 2014 och tog förra året in 2,1 miljoner i en såddrunda.
Wrebit har sitt huvudkontor i Ulricehamn men har även verksamhet i Stockholm. Företaget har en vision om att digitalisera hela redovisningsbranschen samt att underlätta vardagen för landets entreprenörer genom att förenkla deras administration.
Företaget har en spännande mix av auktoriserade redovisningskonsulter och utvecklare som tillsammans bildar ett perfekt team för att revolutionera branschen. Läs mer på www.wrebit.se

Hyr kontor av Inkubatorn i Textile Fashion Center

Skrevs

Du vet väl att Inkubatorn i Borås har moderna kontorslokaler i Textile Fashion Center för uthyrning? Är du intresserad eller känner du någon som vill arbeta i en inspirerande miljö av entreprenörer och näringslivsorganisationer?

Nu har vi lediga kontor för uthyrning. Rummen är mellan 8 och 19 m² och lämpar sig för 1-5 personer. Som hyresgäst till Inkubatorn i Borås får du:

– Ett modernt och fräscht kontor i nyrenoverade lokaler i Textile Fashion Center i Borås
– Ett nätverk av entreprenörer och näringslivsorganisationer som grannar
– Fri tillgång till mötesrum för kundmöten och interna möten
– Tillgång till Modeinkubatorns syateljé
– Wi-fi
– Posthantering
– Tillgång till ett gemensamt kök med modern utrustning
– Möjlighet att använda kökets utrymme till happenings såsom kundevents och utförsäljningar
– Gratis kaffe och frukost för en mindre kostnad
– Information och inbjudan till intressanta seminarier och events i Textile Fashion Center och Borås med omnejd
– En mycket trevlig och inspirerande arbetsplats!

Är du intresserad av att hyra kontor och vill veta mer, kontakta Per-Anders Haglund: per-anders@ink-boras.se eller 070 522 22 48.

Läkare och tv-kändis pitchade inför juryn i Think Business

Skrevs

Igår hölls det sista och avslutande tillfället i Inkubatorns seminarieserie Think Business som har pågått under våren. 13 startups pitchade sina affärsidéer inför den kompetenta juryn och vid dagens slut stod läkaren Stefan Malmberg som vinnare av tävlingen och 10 000 kr.

18318840_10158728833360473_596580315_o

Det var många nervösa entreprenörer som samlades vid det sista tillfället av Think Business. För många var det första gången de pitchade sina affärsidéer, något som är oerhört viktigt att träna på för att vara redo att pitcha inför investerare om och när det blir aktuellt. Juryn beståendes av Christine Bjärkby från Connect Väst Region Sjuhärad, Anna Lannér Johansson från Swedbank Sjuhärad och Ola Andréasson från Almi Företagspartner Väst gav direkt feedback efter varje pitch.

– Hur tjänar ni pengar? Hur ser marknaden ut? Vem är kunden? Ge lite exempel i kronor och ören. Vilka är era utmaningar, möjligheter och framtidsplaner? var exempel på frågor och uppmaningar från juryn.

Ulla Edsköld-Ramstedt med den förlängningsbara nagellackspenseln X-brush var en av entreprenörerna som framförde sin pitch. Ulla medverkade nyligen i tv-programmet ”Ullared – jakten på storsäljaren” där hon vann hela tävlingen med X-brush. I onsdags började penseln säljas på Gekås. Att delta i Think Business ser Ulla som en ovärderlig kompetensutveckling. Allra mest givande tyckte hon att pitchtävlingen var.

– Det har varit väldigt värdefullt att vara med i den här seminarieserien. Jag har fått mycket ny kunskap och eftersom vi får alla presentationer och allt material blir det en viktig kunskapsbank för mig och mitt företag framöver. Allra mest givande har det här sista pitchtillfället varit. Jag har aldrig presenterat min idé på det här sättet förut. Att dessutom se andra pitcha och få denna feedback från juryn, det kommer jag ha stor användning för i företagets utveckling framåt.

18318172_10158728830590473_1218371485_o

Som vinnare i pitchtävlingen utsågs Inkubatorns kund Stefan Malmberg med projektet Detectivio. Stefan är läkare och ser det ökade problemet med patienter som kommer till vårdcentralen med vanliga virusinfektioner och som egentligen inte behöver träffa läkare. Stefans lösning är en medicinteknisk enhet som patienten självständigt använder för att få en initial diagnos. Detta effektiviserar kundhanteringsprocessen som leder till kostnadsbesparingar och nöjdare kunder. Patienten får ett snabbare mottagande och återkoppling om sin hälsa.

– Jag är jätteglad över att ha vunnit den här pitchtävlingen. Det är ju inget som jag brukar göra och känner mig jättebekväm med, men det är bra att få träna inför en riktig jury och få höra vad som är bra och dåligt. Prispengarna ska jag använda till att vidareutveckla prototypen så de kommer väl till hands, sa Stefan efter prisutdelningen.

Skärmavbild 2017-05-05 kl. 11.19.03
Se en del av Stefans pitch här >>

Samarbetspartners till Think Business 2017:

Skärmavbild 2017-05-05 kl. 11.05.17

Inkubatorn i Borås Innovationsstipendium utökas till 50 000 kr!

Skrevs

I höstas tilldelades tio entreprenörer Inkubatorn i Borås Innovationsstipendium. Nu utlyser vi nya stipendier. Du som bor i Sjuhäradsbygden och som tillsammans med Inkubatorn i Borås vill utveckla din affärsidé till ett lönsamt företag kan nu söka Inkubatorns Innovationsstipendium upp till 50 000 kr!

ServettbildVem kan söka?

– Du som är företagare, entreprenör, forskare eller som bär på en affärsidé i Sjuhäradsbygden
– Du som har en väl uttalad målsättning i en pågående eller planerad verksamhet
– Du som tillsammans med Inkubatorn i Borås vill utveckla din affärsidé till ett lönsamt företag

Stipendium beviljas löpande – sista ansökningsdag den 1 juni 2017!

 

Sök Inkubatorn i Borås Innovationsstipendium här >>